"Varudeklaration" för Ryska för nybörjare

Den här informationen vänder sig till dig som tänkt gå vår kurs "Ryska för nybörjare", SLRYNY eller SLRYNA (+SLRYNB). Läs hela texten (tar ca 5 min). Längst ner finns information om upprop och registrering till aktuell termin, samt info för reserver. Där finns även info om nästa kurstillfälle.

Välkommen!
Kul att du vill läsa ryska hos oss på Slaviska avdelningen vid Stockholms universitet. Vi hoppas att du ska trivas hos oss!

Varför en "varudeklaration"?
Sedan många år finns ett starkt intresse för "Ryska för nybörjare" och vi har alltid fler sökande än antal platser. Det är förstås roligt för oss, men det finns ett problem: många hoppar av, oftast för att man underskattat den tid och det arbete man behöver lägga ner på kursen. Med "varudeklarationen" vill vi förbereda dig på hur mycket arbete kursen kräver och vad den ger och inte ger, så att du inte ska bli besviken på oss (eller dig själv..) och hoppa av! Du kommer även att få några tips om hur du kan förbereda dig och saker du kan tänka på för att lyckas bra med dina studier i ryska.

=> Höst- och vårterminer kan du välja att läsa "Ryska för nybörjare" som en 30hp-kurs på heltid/dagtid (SLRYNY) under en termin eller som två 15hp-kurser på deltid/kväll (SLRYNA+SLRYNB) under två terminer. Väljer du att läsa bara första 15hp-kursen, SLRYNA, kommer du såklart bara kunna hälften av det som beskrivs nedan! För behörighet till fortsatta studier i ryska, "Ryska I" (SLRYS1), krävs att du har 30hp, dvs betyg från SLRYNY alt. SLRYNA+SLRYNB. "Ryska för nybörjare A, 15hp (SLRYNA)" ges även som sommarkurs under 10 veckor, på dagtid/heltid.

Hur mycket ryska kan jag efter "Ryska för nybörjare, 30hp (SLRYNY*)"?
Ryska är svårare att lära än tex tyska och franska, som ligger närmare svenska (och engelska..) och där vi ju känner igen en hel del av orden. Därför kommer du att få jobba en hel del med att lära dig ryska glosor. Ditt aktiva ordförråd efter Ryska för nybörjare kommer att ligga på ca 600 ord. Du kommer lära dig drygt 40 nya ord per vecka (färre i början av kursen, fler mot slutet; dessutom tillkommer ord som du behöver lära dig passivt, dvs förstå vad de betyder men inte kunna använda aktivt). Alla grunder i den ryska grammatiken gås igenom under "Ryska för nybörjare" (på "Ryska I", nästa kurs efter "Ryska för nybörjare", repeteras dessa grunder och undantagen tas upp).

Efter "Ryska för nybörjare" kommer du att kunna föra en enkel konversation på enkla, centrala teman som familj, bostad, arbete, fritidsintressen etc. I slutet av kursen, (SLRYNY alt SLRYNB), kommer du att kunna tillräckligt mycket grammatik för att kunna läsa enkel tidningstext med hjälp av ordbok.

Eftersom undervisningstiden är begränsad kommer du att bli bättre på sådana färdigheter som du kan träna själv, som att läsa och skriva, än att tala ryska. Vi beklagar att vi inte har resurser att ge mer praktiska övningar. Det finns dock vissa saker du själv kan göra för att förbättra dina muntliga färdigheter. Mer om det nedan.

* "Ryska för nybörjare, 30hp (SLRYNY)" är alltså lika med "Ryska för nybörjare A, 15hp (SLRYNA)"+"Ryska för nybörjare B, 15hp (SLRYNB)"

Hur mycket tid behöver jag lägga ner på kursen?
En 30-poängskurs på helfart motsvarar ett heltidsarbete, dvs 40 arbetstimmar per vecka (för halvfart blir det såklart hälften). Detta är en schablon och skiljer sig mellan olika ämnen och naturligtvis mellan olika individer. Vår uppfattning är att du bör räkna med att kunna disponera den här tiden.

Ryska för nybörjare - helfartskursen - har 8 undervisningstimmar per vecka. 8 x 45 minuter = 6 timmar. 34 timmar har du alltså att disponera för egna studier under veckor med undervisning. Under kursveckor utan undervisning har du alla 40 timmar för egna studier. Som du ser har du mycket tid att disponera för dina studier och du bör alltså hinna en hel del. När vi frågar, visar det sig nästan alltid att studenterna inte utnyttjar all tid.

Du får självklart organisera din tid för eget arbete som du vill, men ett generellt är det inte effektivt att jobba med språk i alltför långa sjok; du och din hjärna behöver tid för återhämtning och för att bearbeta nytt stoff. Lägg in många pauser! Sprid ut studietiden på alla veckans dagar hellre än att lägga all tid koncentrerad.

Hur ska jag lyckas med studierna?
Det finns en utbredd uppfattning om att vissa "har lätt för språk" och det tycks som om det till dessa lyckliga kommer liksom av sig själv på något magiskt sätt. Vi kan lugnt slå fast att det inte är så det går till. Ingen inlärning sker utan att ett konkret, påtagligt arbete ligger bakom. Individuella skillnader i hur lätt man har att lära språk finns såklart, men förklaringen ligger snarare i förmågan att lägga upp arbetet på ett bra sätt, tidigare erfarenheter av språkinlärning, etc. Detta är den viktigaste insikten: inget händer av sig själv - det är bara du själv som kan få det att hända.

Arbeta med materialet på ett konkret och fysiskt sätt: skriv, läs högt, gör egna ordlistor, gör alla övningar, konstruera egna meningar utifrån vad du lärt dig, kontrollera hela tiden dig själv; Vad har du lärt dig? Har du stavat rätt? Kan du uttalet?

Försök hitta en modell för inlärningen som passar dig. Olika metoder passar för olika människor - en del tycker bäst om att arbeta på egen hand, andra tycker det fungerar bra att arbeta med en kompis eller i grupp. Mest effektivt lär man sig när man har roligt. Det behöver faktiskt inte vara en plåga att lära sig glosor t.ex. Problemet för den som tycker det är tråkigt, är att man kapitulerar och nöjer sig med den tråkiga metoden, istället för att försöka hitta en roligare som passar en bättre!

Finns det något man kan säga om de där som verkar ha så lätt för språk, så är det just detta: de lyckas göra inlärningen till något lustfyllt. Tänk aldrig "usch, det är så himla mycket", "kunde vi inte få mindre i läxa..". Tänk tvärtom! Ju mer du sysslar med ryskan desto lättare kommer det att gå. T.ex. kan du hela tiden knyta an till din vardag: de nya ord du lärde idag, hur kan du använda dem på bussen hem? Du kan föra fiktiva samtal med den du sitter bredvid. Fråga om fritidsintressen, vädret etc. Saker du ser genom bussfönstret, vad heter de på ryska?

Lås dig inte till enbart kursmaterialet; undersök vilka andra resurser det finns. I språkstudion kan du t.ex. se rysk tv, lyssna på band och öva uttal. Slaviska institutionen har utvecklat ett inlärningsprogram, Wordalist. Du kan öva kursens glosor och göra andra övningar i Wordalist. Kolla vad Språkkompis är! Läs ovärderliga råd & tips från en tidigare student. Fler tips kommer i kursdagboken när vi väl kommit igång; du kommer garanterat att hitta ryska saker att pyssla med som passar dig och dina intressen!

Grammatik...
...får en egen rubrik (så fint det rimmar..;-): för att kunna presentera ryska språket på den begränsade tid vi har, krävs att vi har ett gemensamt grammatiskt språk. Grammatiken är språkets verktygslåda och man spar tid på att grejorna i lådan har namn. "Ge mig din där saken som har en tung klump på ett skaft och som man kan banka in vassa metallpinnar med" är opraktiskt att säga när man klänger på ett tak och behöver en hammare till spiken. På samma sätt vill vi att du ska veta vad "predikativ", "superlativ", "adverb" och andra grammatiska termer står för. På den här listan kan du se vilka termer du ska kunna.

Finns det begrepp på listan du inte förstår, skaffar du "Grammatik" av Östen Dahl eller "Grammatiskt ABC" av Gunilla Florby. Där finns allt förklarat! Du har kursens första veckor på dig att lära dig termerna på listan, men det går förstås bra att tjuvstarta..;-).

Har du kunnat "allmän grammatik" tidigare och bara behöver fräscha upp kunskaperna, så kan du repetera med den här listan. Det finns en övning för allmän grammatik i Wordalist. Där kan du själv testa dina kunskaper.

 

Välkommen till Slaviska avdelningen hälsar,
Åke Zimmermann Bjersby (studievägledare och lärare på nybörjarkursen)

--------

Sommarkurs 2024:
Info om Obligatoriskt
* upprop, registrering, försäljning av kursmaterial och Introduktionsföreläsning
Du som antagits är välkommen till upprop/registrering* och försäljning av kursmaterial onsdagen den 29/5; drop-in kl 16-19, Slaviska avdelningen, Hus E, plan 4. Du köper kursmaterialet (startmaterial för alfabetet & kursboken "Svidanie v Peterburge) vid detta tillfälle; ta med 420 kronor kontant eller swish (vi tar inte kort); 20:- för alfabetsmaterialet och 400:- för kursboken. Har du köpt kursboken på annat sätt, tar du med den till uppropet; vi vill se att alla har kursboken när vi startar!

Introduktionsföreläsning äger rum måndagen den 10/6. Se schema för din kurs via kurssidan!

OBS: Kursen har inte webbregistrering! Uteblir du från upprop/registreringstillfället utan att anmäla giltigt förfall som kan styrkas (giltigt förfall innefattar bl.a. sjukdom, avbrott i trafik och liknande, och andra händelser som man inte kunnat förutse), kommer din plats tas i anspråk för en reserv. Hör av dig i god tid om du saknar möjlighet att komma till uppropet i Stockholm, så får du instruktioner om alternativ.

• Tänker du inte gå kursen? Anmäl återbud via antagning.se eller mejl till oss!

--------

Hösten 2024:
Info om Obligatoriskt
* upprop, registrering, försäljning av kursmaterial och Introduktionsföreläsning
Du som antagits är välkommen till introduktionsföreläsning, upprop, registrering* och försäljning av kursmaterial; tid och plats => se schema via kurssidan!. Du köper kursmaterialet (startmaterial för alfabetet & kursboken "Svidanie v Peterburge) vid detta tillfälle; ta med 420 kronor kontant eller swish (vi tar inte kort); 20:- för alfabetsmaterialet och 400:- för kursboken.

OBS: Kursen har inte webbregistrering! Uteblir du från upprop/registreringstillfället utan att anmäla giltigt förfall som kan styrkas, kommer din plats tas i anspråk för en reserv. Giltigt förfall innefattar bl.a. sjukdom, avbrott i trafik och liknande, och andra händelser som man inte kunnat förutse.

Via rundturen hittar du all annan info du behöver!

Reserver kallas via epost eller telefon.

----
Info om nästa kurstillfälle och ansökan:
 Dagtid/HeltidKväll/Deltid • Sommarkurs
---- 

Sidans Läsbarhetsindex: 31 = "lättläst, skönlitteratur, populärtidningar."

På denna sida