Vad är Wordalist?
Wordalist är ett webbaserat övningsprogram för språk, men även andra kunskaper kan övas och testas. Wordalist har utformats för att uppnå maximal effektivitet vid inlärning, och att det samtidigt ska vara roligt och inspirerande att använda. Innan vi startade projektet med Wordalist tittade vi på mängder av olika inlärningsprogram. Ingen av dem imponerade särskilt, och vi bestämde oss att göra något eget. Wordalist är resultatet av ett samarbete mellan programmeraren och webbdesignern David Johansson och Åke Zimmermann, lärare vid Slaviska institutionen. Gå med i Wordalists fanclub på Facebook!

Prova Wordalist idag!
Du kan registrera dig och börja använda Wordalist nu på direkten. Registrering är busenkel... två sekunder, sen är du igång. Uppdatera din profil och lägg till de språk du vill öva och ange vilken nivå du är på, så får du förslag om relevanta övningar. Via "Explore exercises" eller söksidan hittar du enkelt övningar i ett visst språk. För att snabbt komma igång och se hur Wordalist funkar; pröva t.ex. David Minughs övning "Academic word list (AWL)". Klicka på "Join exercise" och välj sedan ett avsnitt att öva genom att klicka på "Start practise". Enda risken är att du blir beroende... det är kul att använda Wordalist!

Nyheter i Wordalist

 • Hoppa fritt mellan övningar och avsnitt när du övar. Du kan alltid återkomma till samma ställe du var i en övning du lämnat; via menyn "practises" kan alltid återuppta eller starta om en övning du hållit på med tidigare. Wordalist minns var du lämnade övningen även om du loggar ut eller fortsätter med övningen på mobilsajten (se nedan)!
 • Smart, automatisk "loopback"-funktion gör att du aldrig behöver memorera fler än 5 nya ord eller frågor när du övar. Du kan ställa in funktionen mellan 3-25 frågor beroende på hur svårt språk du övar.
 • Varje övning och avsnitt har sin egen unika webbadress och man kan enkelt tipsa om en bra övning, så här: http://www.wordalist.com/exercise/48
 • Inte bara språk: möjligheten att göra flervalsfrågor öppnar för alla möjliga typer av övningar. Testa vad du kan om rysk historia, geografi och ryska författare, eller näringslära!
 • Mobilsajt. Nu kan du öva med din smartphone var du än är: mobile.wordalist.com
 • Skapa egna övningar. Ett mycket användarvänligt gränssnitt låter dig skapa dina egna övningar med en blandning av olika frågetyper som glosfrågor, luckfrågor och flervalsfrågor. All inmatning kan skötas från tangentbordet utan att man behöver fara efter musen hela tiden. Det gäller både vid övning och när man skapar frågor.
 • Vänner. Du kan bjuda in kompisar och hitta nya vänner i Wordalist. Den här funktionen är ännu i sin linda. Snart kommer Wordalist att kunna hitta personer med liknande intressen som studerar varandras språk.
 • ... och nya funktioner kommer hela tiden! Håll utkik!

Om olika tangentbordslayouter
För att kunna skriva rysk resp. polsk text måste du aktivera en sk tangentbordslayout för det språk du vill skriva på. I alla nyare system brukar det finnas alternativa layouter för ryska; dels en "äktrysk" och en "fonetisk", dvs där de ryska bokstäverna är placerade, så långt möjligt, på motsvarande latinsk bokstavs plats. Den senare är såklart lättare att lära sig, men ska du skriva på dator i Ryssland kan man tjäna på att lära sig den "äktryska" från redan från start.

Eftersom saker och ting har en vana att döpas om i operativssystem mellan olika versioner, så ger vi här bara det allmänna tipset om att man hittar inställningarna på en mac i "Systeminställningar" och på en windowsburk i "Kontrollpanelen".

Se här (ngt föråldrade) instruktioner för...:

ÖVA DIN SKRIVHASTIGHET på ryska online med Elias Norbergs utmärkta program eller pc/win-programmet Tsar som du kan ladda hem här.

Feedback
Vi som utvecklar Wordalist vill gärna höra vad du tycker! Har du synpunkter eller idéer? Hör av dig till oss på feedback@wordalist.com eller lämna synpunkter om övningarna direkt i Wordalist via funktionen "Skicka kommentar".

Tips & Mer info

 • De flesta övningar i Wordalist är känsliga för versaler/gemener (STORA/små bokstäver). Stor bokstav krävs i början av namn och första ordet i en mening, etc, precis som på riktigt med andra ord.
 • Den ryska bokstaven ë måste fyllas i just som ë och inte som e för att svaret ska accepteras.
 • Vill du se om du har tillräckliga grammatikkunskaper för att börja på Ryska I? Testa dig själv här! Du bör ha ca 75% rätta svar. Lägg dock märke till att detta är en grov uppskattning och att testet bara tar upp ett urval viktiga förkunskaper. Kontakta gärna studievägledaren om du har vill komma göra testet på riktigt!