Högre seminarium i polska:

Magdalena Bąk (Universitet i Katowice)

Słowacki wobec Mickiewicza, rzecz o antagonizmie wieszczów (Słowacki versus Mickiewicz – den stora antagonismen)

(OBS: Seminariets språk: polska)

Magdalena Bąk kommer att diskutera den omtalade antagonismen mellan två polska romantiker Adam Mickiewicz (1798-1855) och Juliusz Słowacki (1809-1849). Hon ska ta upp viktiga fakta och myter och göra ett försök till omtolkning som utgår från Harald Blooms koncept anxiety of influence och stödjer sig på rikt material från poeternas verk och brevväxling.

Dr hab. Magdalena Bąk leder Avdelningen för upplysningens och romantikens litteratur vid Institutionen för polsk litteraturvetenskap, Katowice universitet. Hon studerar den polska romantiken både ur litteratursociologiskt och intertextuellt perspektiv. [Mickiewicz jako erudyta w okresie wileńsko-kowieńskim i rosyjskim (Mickiewicz som en lärde. Tiden i Vilnius, Kaunas och i ryssk förvisning), Katowice 2004, Twórczy lęk Słowackiego (Słowackis kreativa ångest)], Katowice 2013.] Hennes intresse omfattar även portugisiska motiv i den polska litteraturen [„Gdzie ziemia się kończy, a morze zaczyna“. Szkice polsko-portugalskie (Där jorden slutar och havet börjar. Polsk-portugisiska skisser), Katowice 2016 (med Lidia Romaniszyn-Ziomek)].