Kazimiera Mikulska-Jakacka

Joris-Karl Huysmans och den polska modernismen

I sin uppmärksammade roman Soumission (Uległość 2015) återuppväckte  den kontroversielle franske författaren Michel Houllebecq intresset för den vid förra sekelskiftet verksamme författaren och konstkritikern Joris-Karl Huysmans (1848-1907).
Kazimiera Jakacka-Mikulska kommer att presentera en del av sin forskning kring polsk reception av Joris-Karl Huysmans verk. Huysmans var känd i Polen huvudsakligen tack vare två romaner À rebours (1884, Na wspak) och Là-bas (1891, Zaświaty) och tycks ha påverkat polsk sekelskiftesprosa genom sina experiment inom romangenren.
I sitt föredrag kommer Kazimiera Jakacka-Mikulska att tolka spår av olika motiv tagna från Huysmans författarskap i Stanisław Przybyszewskis skandalomsusade prosa, inspirationer tagna ur Huysmans verk skrivna efter hans omtalade konversion till katolicismen samt polska röster som uppmärksammar Huysmans konstkritiska texter.

Kazimiera Jakacka Mikulska disputerade med ett arbete om Joris-Karl Huysmans författarskap och den polska modernismen vid Jagellonska universitetet i Krakow. Hon har även studerat vid Universitet Stendhal, Grenoble III. Hon har varit verksam som lärare och översättare och har utvecklat många projekt som har syftat till att popularisera litteraturen och teaterkonsten både i Polen och i Sverige.

OBS! Seminariet hålls på polska