Slaviska institutionen hälsar hjärtligt välkomna till

POLSKA DAGEN

Måndagen den 25 november kl. 16.00–19.30 är alla våra studenter och alla som intresserar sig för dagens Polen hjärtligt välkomna till Polska dagen på Slaviska institutionen. Dagen är fylld med ett varierat program. Du får möjlighet att träffa våra gäster – forskare från Polen och forskare, lärare och studenter från vår institution. Du får möjlighet att se en utställning om publikationer inom polonistik och höra på presentationer av översättningar av polsk litteratur till svenska. Du får även veta hur det är att studera polska men även andra ämnen vid polska universitet.

Under pausen bjuder vi på polsk sernik, vallmokaka, te och kaffe.

Polska dagen äger rum den 25/11, kl 16-19.30 i E319

Hjärtligt välkomna,
Ewa Teodorowicz-Hellman

*obligatorisk närvaro för polskstuderande på alla kurser. Deltagandet kan räknas som en allmän föreläsning eller ett högre seminarium i polska.

Ur programmet

1. prof. Per-Arne Bodin,  Inledningsord
2. prof. Ewa Teodorowicz-Hellman, Polonistiken i Stockholm
3. prof. Jadwiga Koralewicz, Warszawa universitet, Portrait of Present Young  Generation of Poles
4. doc. Maria Zadencka, Liberalismen i dagens Polen
5. dr Renata Ingbrant, Det kvinnliga genombrottet

6. paus ---------- vi bjuder på kaffe/te och polsk ostkaka

7. prof. Leonard Neuger, ”Hon eller han”. Genus som problem
8. Doktorand Lisa Mendoza Åsberg och Irena Grönberg, Modern polsk poesi i Sverige
9. Dr Sylvia Liseling Nilsson, Mästare på polskt reportage – R. Kapuściński
10. Claes Thungstedt, Att studera i dagens Polen
11. Katarzyna Poloczek, Att studera polonistik i Sverige
12. Utställning av böcker publicerade av våra polonister.

Filmvisningar med tema Dagens Polen utannonseras separat.

Hjärtligt välkommen,
Ewa Teodorowicz-Hellman

Polska dagen organiseras tack vare bidrag från Polska Ambassaden och Polska Generalkonsulatet i Stockholm.

Kontakt och information:
prof. Ewa Teodorowicz-Hellman
Slaviska institutionen
besöksadress: Universitetsv. 10
tel. 0046 8 16 43 84
fax 0046 8 16 13 69
ewa.teodorowicz-hellman@slav.su.se

Polska dagen – Institutionens gäst: Prof Jadwiga Koralewicz

I samband med Polska dagen (den 25 november) gästas vår institution av prof. Jadwiga Koralewicz. Jadwiga Koralewicz är professor i sociologi vid Polska Vetenskapsakademin, första rektor och numera president för Collegium Civitas (Warszawa) – Polska Vetenskapsakademins högskola för statsvetenskap och samhällsvetenskap, för vilken hon var en av grundarna. Hon undervisar även i sociologi och social psykologi vid Teaterhögskolan i Warszawa.

Professor Koralewicz är även en av grundarna och första ordförande för Sällskapet för statsvetenskaplig utbildning (Polen). Hon är koordinator (och en av grundarna) för European MA  Programme on Human Rights and Genocide Studies (Collegium Civitas – Warsaw;  Kingston University – London; University of Siena;  European University – Viadrina – Frankfurt/Oder), ledamot av och ordförande för akademiska kommittén för Polish-American Fulbright Commission.

Jadwiga Koralewicz forskar och skriver om värderingar, attityder och mentalitet i det moderna polska samhället. Hon är författare till bl a numera ”klassiska” arbeten som ”Mentalność Polaków” (Polackernas mentalitet, tillsammans med Marek Ziółkowski, Warszawa 2003) och ”Autorytaryzm, lęk, konformizm” (Auktoritär hållning – ångest – konformism, Warszawa 2008).

Under Polska dagen kommer prof. Jadwiga Koralewicz att tala om ämnet: Portrait of Present Young Generation of Poles