Introduktion och författarbesök

17/4 18–20, F420, Stockholms universitet

Contemporary Czech Literature At Home and Its Reception Abroad. A quick overview of the Czech literary landscape after 2000. Föreläsning av Jaroslav Balvín. Samtal med Petra Hůlova och läsning ur hennes roman Allt detta tillhör mig

Jaroslav Balvín, chefredaktör för den tjeckiska litteraturportalen ska prata om följande: Författare från den yngre och mellangenerationen vars verk har översatts till svenska, liksom de vars titlar inte finns på några skandinaviska språk ännu. Allmänna tendenser i dagens tjeckiska prosa: självbiografier, familjen och 1900-talshistorien, inspiration från utlandsvistelser och engagemang i samhällsfrågor och politik. De nya tjeckiska romanernas mottagande utomlands – några missuppfattningar. Den tyska bokmarknadens betydelse för exporten av tjeckisk litteratur.

Petra Hůlova är född 1979 i Prag, där hon också är bosatt. Hennes debut Allt detta tillhör mig (Rámus 2011, översättning Sophie Skiöld) belönades med priset för årets bästa tjeckiska bok och vissa kritiker misstänkte att hennes namn var en pseudonym för Jáchym Topol, som hon också har haft som mentor. Hůlova har utöver Tjeckien också varit bosatt i USA och Mongoliet. Hon har översatts till ett flertal språk och Allt detta tillhör mig har bland annat tilldelats pris för bästa översatta bok i USA.

Arrangörer: Slaviska institutionen, Tjeckiska ambassaden i Sverige och Tjeckiska centret.

Efter föreläsningen finns tillfälle att träffa Petra Hůlova och Jaroslav Balvín under postseminarium på plan 6, E-huset.

Tjeckiska centrets logotyp

-------