Julsången Jesus Bog i czlowiek w stajence betlejemskiej narodzony (Jesus gud och människa född i stallet i Betlehem) är unik. Detta lilla tryck väckte ett särskilt starkt intresse bland de polacker som bor i Stockholm, när Ewa Teodorowicz-Hellman på Livrustkammaren i våras presenterade forskningen kring den s k Polonica samlingen. Samlingen består av drygt 200 småtryck och böcker och finns bevarad på Skoklosters slott.
Joanna Janasz (PolArt) bestämde sig då att återuppliva den gamla julsången. Nu finns en moderniserad parafras av texten skriven av Dana Rechowicz, och musiken är komponerad av Zbigniew Bizon. Sången kommer att sjungas av en känd sångare, Teresa Tutinas, och musiken framföras av en grupp av polska musiker som bor i Stockholm. Ewa Teodorowicz-Hellman kommer att berätta om hur julsångens återupptäcktes på slottet, om dess innehåll, komplicerade historia och om textparafrasen. Också den gamla sången kommer att läsas upp och sjungas i fragment under konserten i kyrkan.

Den nästan 400 år gamla julsången har väckt ett stort intresse även bland polska forskare. Professor Alina Nowicka-Jezowa kommer att snart ge ut sången Jesus Bog i czlowiek... tillsammans med andra unika poetiska texter från Skoklosters slott inom projektet Den polska humanismen. Det ska bli en kritisk och kommenterad utgåva av originaltexten.