Spökslottet är en malmgård från år 1700 som ligger på Drottninggatan strax intill Observatoriekullen, och här finns Stockholms universitets representationsvåning. I Spökslottet finns också en förnämlig konstsamling och en utsökt samling av svenskt konstglas, båda donationer till universitetet. Ett sextiotal av universitetets trotjänare hade samlats för att ur rektors hand ta emot en gåva från arbetsgivaren (en medalj, en guldklocka eller en glasskål). Champagne och snittar serverades och alla sjönk ner i antika fåtöljer och soffor, trötta efter att i 30 års tid ha uppvisat "nit och redlighet i rikets tjänst". Bland kollegerna märktes professorn i latin Hans Aili, vår granne på plan E6, och bulgaristen Birgitta Englund Dimitrova från TÖI.