Prof. Ewa Teodorowicz-Hellman föreläser lördagen den 15 mars, kl 15, Livrustkammaren i Stockholms slott:

Den svenska syndafloden. Om krigsbyten från Polen i svenska samlingar

Under 1600-talet utkämpade Sverige flera krig på Polens territorium. Polackerna kallar denna tid i sin historia för den svenska syndafloden. Den svenska armén översvämmade då landet och plundrade obarmhärtigt allt i sin väg. Som krigsbyten fraktades till Sverige mängder av olika föremål däribland även olika skrifter, böcker, ibland till och med hela bibliotek. Stora samlingar av polska böcker från 1500- och 1600-talet finns till och med idag i svenskarnas ägo.

____________

Docent Elisabeth Löfstrand föreläser lördagen den 23/2 kl 15 på Livrustkammaren i Stockholms slott:

Ryska krigsbyten i svensk ägo

Genom krigen på andra sidan Östersjön under decennierna kring 1600 fördes en mängd ryska föremål till Sverige. Det var kyrkslaviska pergamentshandskrifter, kyrkklockor, ikoner och annat. Ett krigsbyte av det mera ovanliga slaget var Novgorods stadsarkiv för åren 1611-1617.

____
OBS: båda föreläsningar kan räknas som "allmänna" för studenter som läser våra språkkurser: ta med studentleg så kommer du in utan avgift!