Fredrik Wadström
 

Fredrik Wadström jobbar som utrikeskorrespondent på Sveriges Radio och ansvarar för Ryssland och alla forna sovjetrepubliker utom de baltiska. Jobbet innebär nyhetssändningar från till exempel Ukraina, Moldavien och Kaukasus när det händer något, men också mindre eller större reportage om allt möjligt i regionen.

 

Fredriks intresse för Ryssland föddes när han tillsammans med sin dåvarande flickvän, nuvarande hustru, åkte till St Petersburg. Hon skulle läsa en termin vid universitetet, ett utbyte arrangerat av slaviska institutionen i Stockholm, och han skulle ”bara” följa med. Väl på plats blev Fredrik helt betagen och sedan ville han också lära sig ryska. Han var då redan frilansande journalist och nu öppnades ett helt nytt intresseområde med möjligheter till mer jobb. Hemma i Sverige igen läste han ryska upp till och med B-nivå (nuvarande Ryska II) på Stockholms universitet.

- Studierna var toppen, verkligen bra, säger Fredrik. Han som varit i Ryssland och redan kunde lite, insåg vikten av att ha en teoretisk bas för kunskaperna.

- Ryskan är ett så tekniskt avancerat språk. Det är en nödvändighet att lära sig den grammatiska grunden. Vi gjorde nästan matematiska system av grammatiken och jag lärde mig massor utantill. Och sedan är det bra att varva studierna med så mycket praktisk tillämpning så möjligt. Ett perfekt upplägg för den som vill lära sig språk.

- Pluggar man ryska kan man verkligen ha användning av språket. Ryssar är fortfarande dåliga på främmande språk, säger Fredrik. Det gäller också unga ryssar i storstadsregionerna. Med tanke på hur stort Ryssland är och hur mycket som händer här så behövs det folk som behärskar det ryska språket. Ryska är dessutom gångbart i hela regionen, och behärskar man ryska så tar man sig fram nästan överallt. Det är stor efterfrågan på sådant folk i den här delen av världen.

Fredriks råd: Slarva inte med det teoretiska! Ryska är skoningslöst och ge allt i grammatiken, då har du en grund. Se också till att få massa praktisk övning. Vistas i miljöer där det pratas ryska, res och upplev!