Kristin Nilsson
 
Kristin har alltid varit intresserad av språk och när det var skid-VM i hemstaden Falun blev just ryskan objekt för hennes intresse. Staden kryllade av ryssar och försäljare sålde ryska saker och rysk mat.
Studierna i ryska på Stockholms universitet var otroligt givande men också tuffa.

- Jag är väldig nöjd med studierna på Slaviska, säger Kristin, det är högt tempo och hög kvalité rakt igenom, tycker jag.

Kristin har fått alla sina jobb tack vare ryskan. Hon har bland annat arbetat som behandlingsassistent i flyktingfamiljer och som lärare/handledare i ett marknadsprojekt för invandrare.

- Det har inte alltid varit några högstatusjobb, men det har alltid varit väldigt roligt att kunna använda sig av ryskan och att lära sig något nytt varje dag, säger hon.

Kristin tror att det alltid är bra att ha lite ovanliga kunskaper. Till exempel samhällsvetare finns det jättemånga av, och då är det bra att ha något extra ess i rockärmen. Och i och med att ryskan är ett så stort språk och ligger oss så nära geografiskt så kommer vi nog behöva fler rysktalande i framtiden.

Kristins råd:
- Oj, att inte missa slaviska puben måste det bli! Sedan såklart att försöka prata ryska även på fritiden. Det är ju först och främst genom att prata språket man lär sig att kommunicera avslappnat.