Rikard Wennerholm
 

Rikards intresse för de slaviska språken började med film. Som ung lät han sig hänföras av Tarkovskijs underbara filmer och började läsa ryska. Filmintresset förde honom vidare till Kieslowski och snart hade han fastnat för det polska språket och för den polska kulturen. Men intresset innefattade även Centraleuropa och han studerade också tjeckiska och slovakiska. Rikard läste åtskilliga kurser i ryska, polska och tjeckiska vid Slaviska institutionen i Stockholm, men han reste också mycket. Han tillbringade ett helt år vid Warszawas universitet, han gick olika sommarkurser och åkte på utbyten. Allt möjliggjordes tack vare ständig hjälpsamhet och undervisning från Slaviska institutionen, säger Rikard.

 

Efter studietiden jobbade Rikard som timlärare i polska vid Slaviska institutionen och sedan blev han frilansande översättare. 2005 flyttade han till Prag och undervisade där i svenska. 2009 fick han jobb som ordinarie översättare vid EU-parlamentet i Luxemburg. Nu studerar han även kroatiska. Språken blev hans karriär och levebröd.

- Det är viktigt med slaviska språk, säger Rikard. 2004 blev polska, tjeckiska, slovakiska och slovenska officiella EU-språk och dessa blir alltmer viktiga i dagens Europa. Polska är lika stort som spanska inom EU. Det behövs fler lärare, mer kunskap och mer utbyte och samarbete. Massor med svenska företag finns etablerade i Centraleuropa och snart behövs en hel generation av nya översättare.

Rikard råd låter så här: "Skaffa en stadig språklig och teoretisk grund på universitetet i Sverige, det är halva nöjet, och ge er sedan ut i världen! Studera i länderna, gå utöver kursplanerna, lär känna tjecker och polacker i Sverige och på plats, res och upptäck, njut av allt som hör studenttiden till. Bli sedan, efter behag och läggning, forskare, lärare eller översättare. Kombinera språkkunskaperna med andra yrken! Dagens Europa är flerspråkigt, inte enspråkigt. Och man får inte bara alla dessa ovärderliga nycklar till andra kulturer, man får även ett synnerligen sunt perspektiv på Sverige och det svenska."