Hej!

(du får detta för att du är registrerad på en kurs vid Slaviska avd, Stockholms universitet.)

Vi vill hälsa nya och gamla studenter välkomna till studierna och samtidigt informera om några saker som vi vet att man lätt kan missa:

——

1. Allmänna föreläsningar
2. Friends
3. Wordalist
4. Universitetskontot
5. Språkkompis
6. Studentråd
7. Sommarens och höstens kurser

——

1. Allmänna föreläsningar - obligatoriska på alla språkkurser!

"Allmänna föreläsningar" är obligatoriska för alla språkkurser på alla nivåer
* undantaget => RyNyb (dvs SLRYNY/SLRYNA/SLRYNB). 
** Våra realiakurser ”Kultur och politik i slaviska länder" och övriga 7.5hp realiakurser omfattas alltså INTE; titta i kursplanen om du känner dig osäker. För kurser som har föreläsningarna som obligatorium syns de i kursschemat, för övriga kurser syns de inte; enkelt!

Självklart är alla intresserade välkomna till de allmänna föreläsningarna, även om man inte har det som obligatorium på den kurs man läser!

Obligatoriet innebär att man ska gå på ett visst antal (se kursplanen!) valfria allmänna föreläsningar under den tid man går kursen, dvs den som går en kurs som löper över två terminer kan välja att sprida ut det; varje termin lägger vi minst en allmän föreläsning på kvällstid.

Schemat över allmänna föreläsningar hittar du via hemsidan. OBS att det kan tillkomma föreläsningar som räknas som "allmänna" under terminen. För att ha koll på dessa bör man följa med på Evenemangssidan, men allra bäst är att gå med i "Friends"; då missar man inget! Se nedan!

Den fasta tiden för "allmänna föreläsningar" är torsdagar 12-14, men andra tider kan förekomma - tex lägger vi alltid minst en "allmän föreläsning" på eller i anslutning till kvällstid, vilket du som är kvällsstudent inte bör missa! Printa ut sidan med "allmänna föreläsningar" och ta med! Den fungerar som närvaroblankett!

Den första allmänna föreläsningen för terminen äger rum den 11 mars, kl 16-18, i E497: 
Dr Beata Terka, Jagellonska universitetet i Kraków: "Polish verb aspect as a problem in translation from and into German" 

Observera att föreläsningarna startar prick det klockslag som anges. Kom i god tid! Av hänsyn till övriga åhörare och föreläsaren släpps eftersläntrare inte in i lokalen senare än fem minuter efter utsatt tid.

2. Friends

Vi gör sällan den här typen av utskick till samtliga registerade. Istället använder vi vår egen epostlista friends@slav.su.se för olika evenemangstips mm. Om du inte är med i "friends" så skynda dig att gå med! T.ex. kan du vara säker på att inte missa Slaviska föreningens nästa arrangemang om du är med i "friends", eller intressanta jobberbjudanden mm. Kolla hur man går med här: http://www.slav.su.se/friends

3. Wordalist

Du är väl med i Slaviska avdelningens supereffektiva övningsprogram Wordalist? Registrera dig och kolla hur du kan dra nytta av det för dina studier:

http://www.wordalist.com

I Wordalist finns material för tjeckiska, polska och ryska, men även om du inte läser våra språk kan du hitta något nyttigt och roligt; kolla t.ex. vad du kan om rysk historia eller ryska författare eller öva upp din akademiska engelska eller kolla hur du klarar dig i högskoleprovets ord-test.

4. Universitetskontot & Kontaktuppgifter

Aktivera ditt universitetskonto ifall du inte redan gjort det. Du behöver det för att anmäla dig till tentor och kolla dina resultat, men även för att få tillgång till trådlöst internet och andra resurser inom SU. Info om det här och annat praktiskt hittar du via http://www.slav.su.se/rundtur
Kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer i student.ladok.se och ändra ifall du t.ex. använder en annan epostadress än den du fått det här mejlet till.

5. Språkkompis

Så här i början av terminen brukar ett helt gäng gäststudenter vänta på att hitta en språkkompis som vill plugga ihop - du hjälper någon med svenska och får hjälp med din ryska/polska/tjeckiska i utbyte. Missa inte den här fantastiska möjligheten att få en rysk/polsk/tjeckisk kompis! Ta kontakt med språkstudion.

Studentkårens ”Buddy”-program kan också vara värt att kolla upp!

6. Studentråd

Vill du engagera dig i institutionens studentråd? Kontakta kårens studiebevakare: studiebevakare.humfak@sus.su.se

7. Sommarens & Höstens kurser

Nu kan du anmäla dig till våra sommarkurser (t.o.m. 16 mars) och under perioden 16 mars - 15 april kan du anmäla dig till höstens kurser.

 

Lycka till med studierna!

Åke Zimmermann
Studierektor
______

Fick du inte brevet ovan till din epost? Det kan bero på något av följande:

  • Du är kanske inte registrerad på den kurs du går: kolla själv i student.ladok.se eller kontakta oss.
  • Du får våra utskick till din studentadress, men kollar den inte så aktivt, eller har någon annan inaktuell epostadress angiven i Ladok: gå in student.ladok.se och ändra!
  • Kanske vårt brev hamnade i din skräpbrevlåda? Godkänn oss som avsändare i din skräpposthantering.