Hej!

(du får detta för att du är registrerad på en kurs vid Slaviska avd, Stockholms universitet.)

Vi vill hälsa nya och gamla studenter välkomna till studierna och samtidigt informera om några saker som vi vet att man lätt kan missa:

——

1. Forskarföreläsningar
2. Friends
3. Wordalist
4. Kontaktuppgifter
5. Språkkompis
6. Studentråd
7. Höstens kurser + Sommarkurs i nybörjarryska

——

1. Forskarföreläsningar - obligatoriska på alla språkkurser!

Närvaro på en eller två ”Forskarföreläsningar" är obligatoriska för språkkurser på högre nivåer; se kursplanen för din kurs! Om det i din kursplan står "Närvaro på all undervisning samt på [en] alt [två] forskarföreläsningar är obligatorisk.”, gäller detta dig!
** Våra realiakurser ”Kultur och politik i slaviska länder" och övriga 7.5hp realiakurser omfattas INTE; titta i kursplanen och kursschemat om du känner dig osäker. För kurser som har föreläsningarna som obligatorium syns de i kursschemat, för övriga kurser syns de inte!

Självklart är alla intresserade välkomna till forskarföreläsningarna, även om man inte har det som obligatorium på den kurs man läser! 

Obligatoriet innebär att man ska gå på ett visst antal (se kursplanen!) valfria forskarföreläsningar under den tid man går kursen, dvs den som går en kurs som löper över två terminer kan välja att sprida ut det; varje termin försöker vi lägga minst en forskarföreläsning på kvällstid.

Schemat över forskarföreläsningar hittar du via hemsidan. OBS att det kan tillkomma föreläsningar under terminen. För att ha koll på dessa bör man följa med på kalendersidan, men allra bäst är att gå med i "Friends"; då missar man inget! Se nedan!

Printa ut sidan med "forskarföreläsningar" och ta med! Den fungerar som närvaroblankett!

Den första forskarföreläsningen för terminen äger rum den 15 februari, kl 18.30-20: 
Cecilia Dilworth föreläser för Stockholms humanistiska förbund på temat ”Offer och förövare hos Dostojevskij”. Se information på Humanistiska förbundets hemsida om lokal och föranmälan: https://www.stockholms-humanistiska.se 

Observera att föreläsningarna startar prick det klockslag som anges. Kom i god tid! Av hänsyn till övriga åhörare och föreläsaren släpps eftersläntrare inte in i lokalen senare än fem minuter efter utsatt tid.

2. Friends

Vi gör sällan den här typen av utskick till samtliga registerade. Istället använder vi vår egen epostlista friends@slav.su.se för olika evenemangstips mm. Om du inte är med i "friends" så skynda dig att gå med! T.ex. kan du vara säker på att inte missa Slaviska föreningens nästa arrangemang om du är med i "friends", eller intressanta jobberbjudanden mm. Kolla hur man går med här: http://www.slav.su.se/friends

3. Wordalist

Du är väl med i Slaviska avdelningens supereffektiva övningsprogram Wordalist? Registrera dig och kolla hur du kan dra nytta av det för dina studier:

http://www.wordalist.com

I Wordalist finns material för tjeckiska, polska och ryska, men även om du inte läser våra språk kan du hitta något nyttigt och roligt; kolla t.ex. vad du kan om rysk historia eller ryska författare eller öva upp din akademiska engelska eller kolla hur du klarar dig i högskoleprovets ord-test.

4. Kontaktuppgifter

Kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer i student.ladok.se och ändra ifall du t.ex. använder en annan epostadress än den du fått det här mejlet till.

5. Språkkompis

Så här i början av terminen brukar ett gäng gäststudenter vänta på att hitta en språkkompis att plugga med - du hjälper någon med svenska och får hjälp med din ryska/polska/tjeckiska/ukrainska i utbyte. Missa inte möjligheten att få en rysk-/polsk-/tjeckisk-/ukrainskspråkig kompis! Ta kontakt med språkstudion. Ta kontakt med språkstudion.

6. Studentråd

Vill du engagera dig i institutionens studentråd? Kontakta kårens studiebevakare: studiebevakare.humfak@sus.su.se

7. Sommarens & Höstens kurser

Snart kan du anmäla dig till vår sommarkurs ”Ryska för nybörjare A, 15hp (SLRYNA)”  (17 febr - 15 mars) och under perioden 15 mars - 17 april kan du anmäla dig till höstens kurser.

 

Lycka till med studierna!

Åke Zimmermann
Studierektor
______

Fick du inte brevet ovan till din epost? Det kan bero på något av följande:

  • Du är kanske inte registrerad på den kurs du går: kolla själv i student.ladok.se eller kontakta oss.
  • Du får våra utskick till din studentadress, men kollar den inte så aktivt, eller har någon annan inaktuell epostadress angiven i Ladok: gå in student.ladok.se och ändra!
  • Kanske vårt brev hamnade i din skräpbrevlåda? Godkänn oss som avsändare i din skräpposthantering.