Doktoranden Joanna Zatorska från Łódź kom till Sverige i samband med ett Erasmusutbyte. Egentligen är hon kultur- och konsthistoriker, med dubbla masterexamina i kulturvetenskap och konsthistoria. I Polen är nästan all utbildning på högskolenivå helt programbunden. Det tvärvetenskapliga program som Joanna gick, möjliggjorde för henne att fritt plocka olika kurser vid Stockholms universitet och sedan väva dem in i studieprogrammet vid Łódź universitet.

– Lustigt nog så hamnade jag inte på Slaviska när jag kom till Sverige, utan jag läste filmvetenskap, konstvetenskap och svenska! 

Under 2015 kom hon in på doktorandutbildningen på Slaviska avdelningen.

Hur valde du ämne för din avhandling?
Jag hörde av mig till professor Teodorowicz (professor Ewa Teodorowicz-Hellman) och frågade om råd inför min ansökan, jag berättade om mina uppsatsämnen om svensk Polonica och så kom vi att tala om Polonicasamlingen på Skokloster slott.

Polonicasamlingen är ett svenskt krigsbyte från 1600-talet som glömdes bort snart efter att de blev bortrövade från polska herresäten av ägaren till Skokloster slott, Carl Gustaf Wrangel. Samlingen återupptäcktes först under 1970-talet. I samlingen finns 208 tillfällesdikter och Joanna ska analysera 20-30 av dessa i sin avhandling, då kommer hon att fokusera på bröllops- och gravdikter.