OBS: Alla tips och råd är tagna direkt ur kursutvärderingarna, helt ocensurerade! Det är kanske inte alla råd lärarna på Slaviska avdelningen ställer sig bakom men du kan nog själv kan avgöra vilka som är bra och mindre bra..;-). Materialet kommer från olika kursers utvärderingar, både från våra realiakurser och språkkurser; det förklarar att de kan ha ganska olika karaktär. Men en generell andemening framträder ändå klart och tydligt..!
Våren 2019
- Lyssna på Åke och nia alltid Alla.
- - Åke äger er nu.
- Viktigt att stimulera inlärningsproccesen på ALLA möjliga vis. Jag använder Duulingo och Youtube mycket (minst 1 h varje dag sammanllagt).
- Det kan kännas svårt och oöverstigligt i början men man vänjer sig och kommer in i tempot.
- Det går väldigt fort så häng med, det gör du på bästa sätt genom att lägga ner mycket egen tid. Att ha lärt sig bokstäverna och lärt sig läsa dom är en stor fördel.
- Åter igen... lyssna på Åke. Fråga när du inte förstår.
- Lär dig satslösning tidigt
- Börja läsa direkt...
- Viktigt att läsa på det som skall föreläsas innan föreläsningen- dels för att det underlättar inlärning och gör det roligare dels för att bespara kurskamraterna frågor om sådant som står i kurslitteraturen.tack för intressant och givande kurs
- Se ovan om lite mera teori
- Wordalist är underbart. Leta gärna själv efter "content/övningar", oftast finns det något användbart där.
- Fundera över tiden och hur mycket du behöver för att utvecklas
- Kom ihåg att kolla dagboken! Kom ihåg fredagsproven! Använd wordalist! Kör hårt!!!!!!!
- Wordalist funkar på telefonen.
- Gör Wordalist!! Varje tillfälle. 5 min är värdefulla!
- Läs högt för dig själv! Skillnaden щ-ш och л-ль är viktig
- Häng med på klasserna och var uppmärksam på andras misstag så lär man sig bättre än att endast fokusera på ens egna. Gör som du blir tillsagd. No shit.
- Particip är kul.
- Duo Lingo (Appen)
- Wordalist!
- Ha inte andra studier eller för mycket jobb... om du inte kan hantera det förstås.
- Var förberedd, annars det blir långsamt och tråkigt (för många frågor ställs annars) för de som pluggar
- Försök göra övningarna i förväg så slösar du inte tid på att skriva hela meningar sedan utan enbart behöver rätta vissa ord. Då kan du fokusera mer på själva förklaringarna.
- Kursen kräver avsevärt arbete, så det är viktigt att hänga med och göra läxorna så att arbetet fördelas över terminen. Träna hårt och var beredd på allt!
- Om man jobbar lite varje dag, använder Wordalist mycket, är det faktisk möjligt att lära sig en hel del ryska bredvid sitt vanliga arbete på en termin!
- Har du som student lyckats leta dig fram till denna kurs är du bara att gratulera.
- Läs kompendier och texter i god tid. Titta på gamla tentor och de "instuderingsfrågor" som läraren delat ut på SlavInstForum, och öva er i att formulera svar.
- Gå på alla föreläsningar och ANTECKNA! När man skriver ner något har hjärnan bearbetat det man hört, och det fastnar bättre. Föreläsningarna är ju stommen i kursen, och för mig var mina anteckningar det viktigaste inläsningsmaterialet inför tentan.
- Bli inte rädda för mängden kurslitteratur! Allting är intressant och i värsta fall får man sig en rejäl träning i skumläsning. Jag tycker att man får jobba för sina poäng. Inte en vanlig 7,5hp kurs.
- Vänsterliberal genusinfluerad politiskt korrekt kurs som ger EN bild av Polen.
- Läs all kurslitteratur först och skriv på uppgiften dagen efter för då har man en allmän överblick över frågorna jämfört med att istället läsa och svara på en fråga i taget. Det upplägget fungerade bra för mig.
- Sätt igång och jobba direkt - vänta inte!!
Hösten 2018
- Välj en annan kurs.
- Det är viktigt att veta att om man vill studera polska 1, heltid, måste man vara förberedd för mycket självstudier, eftersom det finns delkurser som man läser själv.
- Ja helt enkelt så behövs det ju en del grammatiska förkunskaper för att inte känna sig helt förvirrad när man börjar denna kurs.
- Ta vara på den här kursen, den är super bra!
- Jobba mer på egen hand i språkstudion minst 1-2h per vecka
- Att om det finns tid är givande att hänga mer i språkstudion och öva uttal.
- Att försöka öva minst ett gång i veckan på egen hand i språkstudion utifrån föreläsningarna är viktigt som nybörjare. Satsa från början på alla övningar, lyssna på de polsktalande i kursen. Gör alla uppgifter snabbt
- Passa på i början att förbereda för att hänga med i de första lektionerna, när man kommer igång blir allting lättare.
- Viktigt att lägga tillräckligt mycket tid från början - nöt på Wordalist!
- Jag tycker att kursen har varit väldigt nyttigt men det hade varit bättre om vi hade gjort fler av såna hörförståelseövningar då man började använda språket också.
- Man bör komma förberedd med grammatik för att snabbt komma in. Kan man inte sina grunder blir det snabbt tufft
- Visa engagemang på dessa två timmar varje vecka för mycket effektiva lärotimmar!
- Det finns inga genvägar, övning ger färdighet (och det tar tid)
- + studera Grammatik 1 eller liknande innan du går den här kursen
- Börja inte nytt jobb, gå igenom en skilsmässa, bli kär på nytt och ha bostadskaos på samma gång som du läser kursen. Annars - bara kör!
- Lyssna på Åke, gör alla uppgifter och öva så mycket som tiden medger.
- Vill tacka för en väldigt bra och givande kurs!
- Försök ligga före i kursen! Lär dig orden innan!
- Jobba lite varje vecka. Om man inte pluggar på ex. 2-3 veckor hamnar man genast efter. Öva, öva och öva ännu mer!
- + Håll reda på läxorna
- +
- Plugga.
- Ni kommer att bli positivt överraskade i slutet av terminen över hur mycket ni lärt er! Lägg ner mycket tid i början av kursen det lönar sig i slutet
- Skit i Wordalist tills du förstår vad du skriver där. Läs grammatikavsnitten! Sen hur grammatiken yttrar sig i kapitlet, och efter detta Wordalist och övningarna i boken. I den prioritetsordningen om du inte hinner allt.
- gå till zjanna!!
- Lyssna på Åke under lektionerna, Lär er tabellerna, Omringa dig med en rysk miljö; skaffa ryska vänner. Lär er orden först, sedan grammatiken. Om eventuella frågor uppkommer, sök upp det i Walters bok, eller googla det. Ett tips är att kolla på hemsidan: http://learnrussian.rt.com/.
- Glöm inte att 'relax' mellan allt pluggandet med rysk film. https://www.youtube.com/user/mosfilm
- Man bör börja med den skriftliga inlämningsuppgiften i god tid, eftersom den är rätt så omfattande.
- Försök att öva så mycket konversation som möjligt med lärare och andra studenter!
- Riktigt intressant kurs, som kan rekommenderas vem som helst som vill reflektera informerat över livet och världen. Tränar också den analytiska förmågan. Tack för möjligheten att få delta.
- Läs allt - översätt allt
- Börja med instuderingsfrågorna till realian I GOD TID!
- Läs kurslitteraturen kontinuerligt under hela terminen, och var beredd att repetera och repetera! Använd instuderingsfrågorna, och skriv gärna ihop svar på frågorna medan du konsulterar kurslitteraturen!
- Vänta inte med att plugga tills en vecka innan tentan. Följ med och repetera löpande under terminen.
- Detta är en kurs man skall lägga mycket av sitt krut på. Alla delar av kursen är högst relevanta för den som vill lära sig "dechiffrera" det ryska språket. Finns inga genvägar.
- Повторение - мать учение.
- Om så är möjligt läs texterna igen vid ett senare tillfälle för att se hur mycket du lärt dig. Läs gärna om texterna vid senare tillfällen för att se hur mycket du förstår.
- Lägg ner tid på egenstudier. Upprepa det som ni gått igenom under tidigare kurser.
- Allt var mycket bra.
- Satsa allt från början. Gå på alla lektioner. Tala med kursansvarig, studievägledare om du märker att du inte hinner med eller inte förstår kurslitteraturen
- Satsa allt från början, fråga mycket, insistera pp svar. Gör alla övningar från blrjan så förstår du undervisningen bättre Jag skulle vilja ha en bättre kursbeskrivning, kursen kräver mycket mer än jag trodde.
- Ha med ett schema för kasusböjningar till lektionerna, det är otroligt hjälpsamt att kunna kontrollera andra elevers och dina egna svar i realtid för att se att du har koll.
- Bra kurs och väldigt nyttigt. Hade varit bättre med fler övningar man ska svara på frågorna. Jag lärde mig mest av denna övningar då man började använda språket också.
- Jag fattade inte att man började arbeta i boken från dag 1, så blev direkt lite efter. Titta på strukturen av tentan tidigt så man vet vad man ska fokusera på.
- Att de skulle vara närvaro, och de skulle förbereda sig för lektioner annars (!) blir det långsamt och jobbigt för de som gör sina läxor + pluggar.
- Ta kursen seriöst! En halvtidskurs kräver verkligen 20 timmars studier per vecka! Det kan kännas lätt i början, men det är så himmla viktigt att alltid vara ikapp!!!
- Se till att lägga undan tillräckligt mycket tid för studierna. Se verkligen till att studera i alla fall lite varje dag, för att alltid ligga ikapp kursens innehåll.
- Wordalist är en guldgruva! Och man kan använda det var man än är!
- Jag hade behövt pepp innan kursen, så nu kan jag säga att detta var roligare och mer givande än jag trodde.
- Gör uppgifterna, fundera över dem och ställ frågor. Dina frågor kan leda till lärande för dig, för andra och öka allas lärande. Frågorna kan också leda till adnra frågor från andre elever som också kan öka lärandet.
- Läser man den här kursen kommer man att lära sig massor om Tjeckien och dess historia. Även om du känner att du har koll på det som sägs under föreläsningarna, för anteckningar. De kommer att vara bra att ha när man skriver hemtenta senare.
- Jag utgår från att alla som läser den här kursen gör det av eget intresse och inte enbart för att få ytterligare några poäng. Tror alla vet bäst hur de ska få ut så mycket som möjligt av kursen. Bara att gratulera de studenter som valt att läsa kursen i fråga.
- 30 p kursen är intensiv, så det gäller att få allt material på plats från början.
- Delta i undervisningen/föreläsningarna, du kommer att dra nytta av dem när du kommer att skriva tentamen
- Jag tror att det vore bättre att kräva förkunskaper antingen i Polsk Realia eller/och i Allmän Idé- och Lärdomshistoria för att få gå kursen. Det skulle sannolikt öka både värdet av kursen samt möjliggöra bättre diskussioner och en uppläggning med flera seminarier.
- 30 p kursen är intensiv, så det gäller att få allt material på plats från början.
- Delta i undervisningen/föreläsningarna, du kommer att dra nytta av dem när du kommer att skriva tentamen
Våren 2018
- Öva
- Öva mer på att lyssna. Gör det genom att lyssna på ljudfilerna som hör till boken. uppdatera familjeberättelsen löpande under delkursen
- Öva. Läs.
- Sätt upp post-it lappar hemma så lär man sig glosor fort.
- Använd tiden battre
- Gör fredagsproven tidigare än söndag kväll.
- Ha inte två jobb när du pluggar kursen.
- Sätt upp post-it lappar i hela hemmet då lär man sig utan att tänka på det.
- Öva!
- Läs, prata och öva lite grann VARJE dag.
- Наслаждайтесь!
- Kommer inte på något!
- Njut.
- Kämpa!
- Att läsa mer om Rysk historia innan jag börjar.
- gå på föreläsningarna.
- Läs litteraturen innan föreläsningen om ämnet ifråga.
- Börja läsa Anna Karenina redan under jullovet!!
- Läs alla böcker av Per-Arne Bodin. De är så välskrivna och intressanta. De är bäst!
- Lär dig båda aspekterna från början
- Rysk grammatik består inte bara utav undantag (än...).
- Använd wordalist. Lägg ner de timmar du ska på att studera
- Förbered till lektionerna. Annars är det inte alls lika värdefulla och onödig tid tas för extra förklaringar.
- Negligera inte mekanisk träning - ett måste för att kunna lära sig ett språk tillräckligt väl! Träna ofta på verbböjelser!
- Man kommer inte ångra att man lärde sig ett till språk.
- Jag har rekommenderat den här kursen varmt till vänner och bekanta. Tack för en genomtänkt och välkomponerad kurs!
- Gör uttalsövningarna
- Repetera tusen gånger, och sen igen.
- Kursen är bra för alla Rysslandintresserade. Den ger bra översikt över allt som har med Ryssland att göra - historia, ryska kyrkan och språket, säkerhetspolitik, Sovjettiden m.fl.
- Läs litteratur & texter. Hjälper dig att skapa kontext & kontinuitet i dina anteckningar.
- Sov!
- Börja läs kurslitteraturen i tid!
- Avsätt tillräckligt med tid för både läsning av kurslitteratur OCH instuderingsfrågor.
- - börja läs tidigt
- - följ studiefrågorna
- - prioritera! Svårt att lära sig allt! Läs ej pärm till pärm
- Gå gärna på alla undervisningar, ställa frågor till lärare
- Plugga, plugga och en gång till plugga. Ansträng er inte för mycket annar kommer ni hamna i en depresion. Försök att plugga lite då och då när du har tid. Språk och historia tar längre tid att näta in.
- Bra och tillräcklig info. Viktigt att faktiskt ta del och följa de råd som ges!
- Gör wordalist! :)
- Ge inte upp! :)
- Plugga mer än jag
- Underskatta inte behovet av att träna upp en förmåga att särskilja hårda och mjuka konsonanter.
- Plugga varje dag.
- ÖVA!!
- Bara för att det är nybörjarnivå betyder inte att det är lätt eller kräver mindre arbete, snarare tvärtom!
- Konsumera rysk media!
- Prata med ryssar
- Läs Lenin!
- Förbered lektionerna, läs dagboksinläggen. Gör läxorna!
- Kom ihåg att ha kul! Var inte rädd för att prata och att göra fel - det är så man lär sig ett språk!
- Börja läsa skönlitteraturen i bra tid och försök föra anteckningar över dina tankar medan du läser. Att läsa kort vad verk handlar om underlättar för att lära sig namn och författare. Viktigt med litteraturteori.
- Gå på föreläsningarna och gör läxorna!
- Det är en intressant kurs med engagerad lärare.
- Mycket material och uppgifter för en 7.5 HP kurs! Annars väldigt intressant, mycket bra lärare!
- Kursen är krävande för 7,5 p. Även om möjligheter finns till sen inlämning gäller det att hänga med från start.
- Var beredd på att få jobba mycket för få poäng. Ej jämförbar med andra kurser som jag har läst på SU.
- 1.Överraskad av bredden i kursen / tidig-sen historia -ämnesområden / och inte mest engagemang hos kursledning o introduktionen till slaviska institutitionen
2. Förstod inte i början varför institutionen ej använder Mondo -men inser nu att vi får mycket mer o föredömligt fullödig info med dagböcker mm mm med koppling till institutionens egna sidor/trådar - Gå kursen och lär dig allt om Polen!
- Kom regelbundet till kursen. Själv är jag pliktkänslig. Kanske, när det gäller talet, res till Ryssland eller skaffa dig rysktalande kompisar--- som också jag.
Hösten 2017
- Häng med från början.
- Våga fråga om man inte förstår. Kör mycket wordalist och repetera mycket.
- - Wordalist är en jättebra resurs, använd den mycket och ofta!
- - Glöm inte bort Kerstingrammatiken, den räcker långt och är mer överskådlig än Walter/Wikland.
- Mer fokus på prefix kanske - betydelser och vad som används ofta.
- Studera mera!
- Läs igenom kurslitteraturlistan ordentligt och beställ många böcker från den i god tid.
- Titta på ryska barnserier i samband med kursen.
- Wordalist!!! Och sitt med boken och CD:n och öva uttal!!
- Bli insatt i skolans alla system direkt; så som Mondo, Mina studier eller "Dagboken"
- Arbeta med Wordalist VARJE DAG redan från start, det går inte att tentaplugga glosor. I wordalist finns många bra övningar utöver ordkunskap och fraser, tex prepositioner, kasusmangel, rörelseverb etc. När du översätter nästa lektions text till svenska, markera även satsdelar och ordklasser!! Åke kommer att grilla dig på det och det var först när jag började jobba så som jag förstod grammatiken, önskar jag hade gjort så från start.
- Gå kursen!
- Läs skönlitteratur som beskriver historiska perioder för att skapa föreställningar om Ryssland bättre
- Läs Kurslitteraturen innan varje lektion, det är till en stor fördel. Gör lite i taget istället för allt på en gång.
- Gör instuderingsfrågorna innan föreläsningarna så du kan fråga om de frågor du har problem med. Gå sedan tillbaka till dina svar och jobba mer med dem. Läs litteraturen innan föreläsningarna man får en bättre förståelse.
- Läs lite varje dag. Så blir det inte så mycket.
- Ha med dig instuderingsfrågorna till lektionerna!
- Som vanligt, börja läsa kurslitteraturen i tid.
- Träna träna träna!
- träna mera! kämpa, kämpa
- öva själv genom drop-in tiderna och se polska filmer.
- Plugga ryska för att ni tycker att det är kul
- Se till drilla alfabetet innan kursen :)
- Jag skulle uppmana framtida studenter att inte låta sig avskräckas av alla länkar och kompendier man uppmanas att skaffa i början av kursen. Man gör det man hinner! Jag köpte inte startpaketet förrän nu i slutet av GT2 och det har fungerat utmärkt.
- Lägg tillräckligt mycket tid på att läsa och säga meningar så lär man sig även orden på köpet! NÖTA wordalist!!
- Håll koll på forumet, gör översättningsövningarna och wordalist!
- Lär er svensk grammatik!
- Ryska är svårare än jag trodde. Att lära sig alfabetet är det minsta problemet. Uttalet och betoning gör det hela riktigt svårt. Man måste tänka till innan man kan säga någonting som låter rätt. Önskar att det fanns några enkla regler man kunde följa.
- Lyssna mycket på medföljande ljudmaterial
- Wordalist! Kan du inte orden kommer du aldrig att hänga med
- Egna studier och repetition är viktigare än lektionerna.
- Läs bara denna kurs om du helhjärtat vill lära dig ryska, annars blir det tungt!
- Gör allt i tid!
- Börja tidigt! Identifiera möjliga brister ständigt och fokusera på dessa. Dra ihop ett gäng och studera tillsammans regelbundet!
- Försök på tag på böckerna i god tid och använd Wordalist flitigt!
- Förbered varje lektion och gör alla läxor. Räkna med att behöva lägga ner minst 10 timmar i veckan utöver lektionstid.
- Låt Wordalist endast vara för repetition. Ha som mål att kunna alla glosor innan ni börjar med det
- Lämna inte alla glosor till sista stund. Se till att göra uppgifterna i kompendiet och fråga om du inte förstår.
- Gör wordalist
- Glöm inte att läsa forumet!
- Förbered er till lektionerna! Det tar upp mycket lektionstid att inte komma förberedd.
- Ryska är inte så mycket svårare än andra språk. Alfabetet är lätt. Kan man sin grammatik så är halva jobbet gjort.
- Lyssna på Åke, använd Wordalist samt lyssna på boktexterna för att träna upp ditt aktiva ordminne
- Gör alla övningar i wordalist. Då klarar man kursen utan problem. Det kan vara frustrerande i början när man gör små skrivfel men då lär man sig snabbt stavning och var mjuka och hårda tecken ska vara.
- Läs avsnittet i Kerstingrammatiken inför varje lektion! Det tar tio minuter. Då hänger man med jättebra i grammatiken.
- Nöt in böjningsmönstren för alla kasus, substantiv och adjektiv så snabbt som möjligt så blir resten av kursen mycket enklare.
- Gå på lektionerna, även om du inte hunnit förbereda dig av någon anledning. Wordalist-övningen KASUSMANGEL!!! Lägg kursmaterialet "kasus"(pdf) bredvid och mangla.
- Lägg ner tiden att lära dig det jobbiga, använd wordalist, lyssna på Åke, drick ordentligt med vatten, lägg dig i tid, diversifiera din portfölj och träna regelbundet.
- Man ska plugga (om möjligt) varje dag, även om det blir bara 10 min. Ryska språket är helt annat än andra västerländska språk måste man använda språket medvetet för att det ska sitta bra.
- beställ boken i tid
- Ryssarna använder tydligen inte det svenska alfabetet. Plugga och försök ha lite kul i klassrummet, jag har haft två lärare som öppnade för skämt samhet, och utan det hade jag hoppat av direkt, bjud på dig själv, både för klassen och din skull.
- Dålig på grammatik? Gör Åkes snabbkurs DIREKT. Skjut inte på det. Tar max en halvtimme.
- LÄNGE LEVE VEGANISMEN
- Det är svårt men använd wordalist så blir det lätt som en plätt (nästan)
- Plugga järnet och se till att ha kul på lektionerna, Skämta lite och håll dig borta från droger.
- Gör alla uttalsövningar.
- Prata högt hemma, spela in dig själv
- Öva på det läraren ger synpunkter på!
- Gör läxorna på handoutsen, det kommer göra lektionerna roligare och livet lättare
- Börja att prata ryska hemma från dag ett.
- Skit i att lära dig något annat än att rabbla namn.
- Den va inte lika spännande som jag hade hoppats. Memorera bara namnen på alla dom säger så klarar du dig.
- Lyssna och ta anteckningar under föreläsningarna. Hoppa över kurslitteraturen.
- Ta tillfället i akt att läsa högt på ryska! Att träna på att läsa dikter på ryska!
Våren 2017
- Lär dig gramatiken
- Gör wordalist, lär dig grammatiken. Säg inte emot Åke, han har rätt, förutom med пойти.
- Se till att banka grammatik tidigt, alfabetsveckan är inte semester och om du inte förstår att inte utgå från att imperfektiv inte är samma sak som imperfekt får du se till att använda tiden för det omedelbart.
- Skapa bra vanor
- När jag gick första introduktionen så hade du en slide som sa "Wordalist är din bästa vän" och som sade att du verkligen ska lägga mer tid på att plugga. Jag insåg först andra gången jag läste kursen att det verkligen stämde. Du måste plugga hårt. Du kan inte glida som du gjorde på gymnasiet.
- Att förstå Svensk grammatik någorlunda bra, så förstår man rysk grammatik någorlunda bra om inte bättre, till framtida studenter.
- Gör som Åke säger och Wordalist! Wordalist! Wordalist!
- Gå på varje föreläsning, försök att svara på frågor så gott det går och för anteckningar! En del av kurslitteraturen skulle jag aldrig förstått så bra ifall det inte hade varit för mina lärare och mina anteckningar från deras föreläsningar. Jätteroligt att studera vid slaviska, Per-Arne Bodin är en legend!
- Det blir vad du gör det till. Ta dig tiden att sitta och läsa högt för dig själv någonstans.
- Prioritera grammatiken jättemycket! Det kommer ikapp senare. Tar ett tag att lära sig.
- Att plugga på grammatik.
- Öva mkt från dag 1. - Ta inga viloveckor. Se till att du har tid!
- Kan varmt rekommendera kursen, både för den som inte kan något om Ryssland och för den som är född där eller har ägnat sig åt studier i ryska under många år, som jag
- Kräver nog en viss förkunskap.
- Lägg ner mycket egentid på studier!
- Håller med tidigare studenter: jobba med wordalist och grammatiken från början. Det är svårt att komma ikapp om man ligger efter.
- Wordalist samt läs texterna och gör därefter övningarna i ÖB.
- Språk tar tid, mycket tid. Behöver nötas
- Gör wordalist övningar INNAN klassen & läs & gör övningarna i boken.
- Lektionerna ger MYCKET, gå på dem.
- Wordalist i all ära, det är bra, men tar tid. Plugga ord med "spelkort"!
- Komma igång tidigt och ej skjuta upp!
- I kurspresentation: gärna ha grunden innan: drilla alfabetet...
- Ligg i från början - wordalist!
- Repetera grammatik (eller lär dig den, jätteviktigt)
- "fraser och luckor" klarar sig inte utan "ordkunskap" i Wordalist. Gör båda övningarna och fröjdas av resultatet! (Själv gjorde jag tvärtom ibland, vilket ingen blev gladare av).
- Besök alla lektioner, svårt utan kurslitteratur.
- Studera mycket!
- Tänk på kontexten du vill översätta
- Lägg ned mycket tid på att översätta texterna och låt någon som kan ryska kontrollera och se [oläsligt] innan ni går igenom den på lektionen.
- Att studera är en fröjd och även en investering som varje person kan dra nytta av i framtida göromål. Ryska är ett av europas största språk och fördjupning i detta språk och sfären i allmänhet öppnar en helt ny värld för studenter från Sverige och Europa
Ryska är ett svårt språk, och mer intensiva talövningar hade varit värdefullt. - Planera och studera.
- Plugga! Gör alla uppgifter
- Gå på lektionerna.
- Ha framförhållning!
- Grammatik VIKTIGT
- Prata på, öva, häng med från starten. Öva uttal!
- Plugga i god tid. Gör övningsboken. Lyssna på rysk musik. Vara med på ryska sidor på internet t.ex. instagram.
- Gärna mer tips om podcasts, film, serier som man kan lyssna / tittå på. Ganska svårt att hitta filmer på ryska med bra subtitles.
- Använd wordalist & gör alla övningar där & i övningsboken INNAN klassen.
- Wordalist
- Tappa inte hoppet, det går! Ge inte upp!
- Ta inte fredagsproven för seriöst. Lär dig i ditt tempo och oroa dig inte. Försök jobba med glosorna under hela tiden så blir de enklare att banka in inför tentan sen.
- Träna varje dag är bättre än långa pass. Gör fredagsprovet tidigt så du vet vad du behöver träna mer på tills nästa föreläsning.
- Gör Wordalist. Gör tabeller. Gå på språkcafé
- Kör Wordalist hela tiden
- Det blir mycket roligare om man lägger ner tid hemma och faktiskt försöker ligga i fas hela tiden. Kortsiktigt kan det vara skönt att slappa men det blir verkligen bara svårare o svårare när "tåget har åkt". Jag rekommenderar att hitta någon/några i klassen att vara i skolan t.ex. 2-3 förmiddagar i veckan och plugga med. Det är lättare att få rutin på eget plugg med nån annan.
- Plugga flitigt. Kolla wordalist, fredagsprover och lägg ner mycket tid på aspekterna och i övrigt ordkunskapen
- Försök att omringa dig med ryska allt vad du kan! Med film, poddar och musik. Det blir roligare o lättare då.
- Plugga! plugga! läs på aspekter o kasus.
- Försök skriva uppsatserna även du inte kan Allt:)
- De studenter som deltar första gången och "slarvar" bort att komma varje gång
rekommenderar jag att vara närvarande varje gång, anteckna så mycket som man hinner. Det underlättar jättemycket. Jag har också sagt till dem. - Våga öppna käften. Det vinner du på!
- Ha från början en klar idé om vilka källor man tänker arbeta med. Det kan ta lång tid att hitta rätt litteratur, vilket ju skjuter upp den dag man äntligen kan börja skriva. Välj ett ämne du verkligen är intresserad av, helst brinner för, det underlättar i detta ensliga arbete.
- Har tidigare läst en översiktskurs i polsk historia. Det är bra att känna till lite om 1600-talet (svenska härjningar), adelsrepubliken och mellankrigsperioden.Och förstås kommunisttiden.
- Jag hade mycket annat att slutföra mellan undervisningstillfällena, vilket gjorde mig lite splittrad. Innehållet på den här kursen är ganska krävande och det är ett bra tips att ha möjlighet att i lugn och ro helt kunna koncentrera sig på studierna.
- Studera löpande under terminen..
- Faktiskt ingenting. Allt har gått så bra och jag är väldigt nöjd!
- Kan verkligen rekommenderas
- Det underlättar mycket om man har någon med rysk bakgrund i närheten, som kan hjälpa till med texterna när man har kört fast.
- Ge inte upp, och kom ihåg att det inte finns några genvägar.
Hösten 2016
- Om du inte lyssnade i högstadiet/gymnasiet på svenskalektionerna när grammatiken kom upp MÅSTE du repetera NU! Jag gjorde inte det och ångrar bittert att jag inte läste på om grammatik innan jag började plugga ryska.
- Kom på alla lektioner & gör alla läxor, var aktiv på lektionerna och ställ frågor!
- Se till att plugga under tiden :)
- Generellt råd är alltid att läsa allt i god tid så man har tid att processa texterna.
- - Gå på alla föreläsningar
- Lägg upp en studieplan för att inte halka efter i inläsningen
- Följ även med i dagsaktualiteter - Läs mer om ryskt samhälle från olika håll, läs mer litteratur, dokument, intervjuer, väga båda sidor "för" och "emot", skapa sina egna åsikter
- Oerhört viktigt att göra "läxan".
- Jag skulle vilja be alla som över huvud taget går kurser att respektera övriga studenter och vara på plats när lektionen börjar (förutsatt att inget alldeles speciellt hänt under resan dit). Det är tämligen nonchalant och irriterande dessutom när folk stormar in, låter dörren slå igen bakom sig, letar plats, raspar med stolar etc.
- Don’t do drugs, kids
- Jag skulle säga: göra alla läxor så att ni hinner med och förstår allt.
- Det är viktigt att göra uppgifterna i tid och vara med på varje lektion.
- Lär dig alla AKTIVA ord på Wordalist (och lär dig dem VÄL).
- Häng med från början! Gör övningar i övningsboken. öva, öva, öva!
- Läs allt i god tid så att du har tid att repetera och ordentligt fundera kring litteraturen.
- Kursen har en accelererande svårighetsgrad och sålunda krävs det mer egen tid ju längre kursen fortskrider
- Wordalist är din bästa vän! Att gå på lektionerna även om man inte haft tid att förbereda sig!
- Gå på föreläsningarna! De är jättebra och du kommer inte ångra dig. Du kommer få nya perspektiv och förståelse om Ryssland
- Jobba mer med Wordalist
- Håll uppe farten att repetera under kursen - finn en struktur för att få överblick!
- "De skojade inte om Wordalist, kompis. "
- Var beredd att studera mycket på egen hand!
- Ryska kräver många timmar hemma!!
- Se till att ha grammatiken på plats.
- Ta kursen om du vill veta mer om den obegripliga ryska själen. Man förstår att den har rötter kanske 1000 år tillbaka.
- Jobba hårt, det ger resultat
- Om du har svenska som modersmål så läs lite varje dag. Räkna ut hur många sidor du måste göra varje dag
- Spendera tid utanför lektionen i studion (red anm: språkstudion)
- Ställ mycket frågor och försök prata så mycket som möjligt
- Var uppmärksam och skriv ned allt, lyssna noga och gör hemuppgifterna noga!
- Träna ryskt uttal och var noga med betoningar!
- Om du inte förstår någonting så är det bara att våga fråga.
- Lämna inte studier till sista minuten
- Kom ihåg att kursen är kort och det blir mycket hemarbete
- Vara uppmärksamma på alla ordnyanser
- öva mer på grammatik
- Det är ytterst viktigt att nybörjaren satsar på att:
- lära sig bokstavsordningen.
- lära sig tangenternas placering
- lära sig skrivstil.
- Använda Wordalist. - Det var mer krävande än jag trodde. Jag lade ner för lite tid.
- Håll kontakt med era kurskamrater.
- Ha ordning på översättningarna & alla lösa papper!
- Gå på föreläsningarna! De är jättebra och du kommer inte ångra dig. Du kommer få nya perspektiv och förståelse om Ryssland
- Försök att läsa in ett rejält försprång i början på kursen då tempot ökar alltmer efterhand. Annars blir det svårt att hinna med inläsning av glosor och verb samtidigt som man ska ta till sig all grammatik.
- Det vanliga: Förbered uppgifterna ordentligt och lägg ner tiden osv. Se till att ha en bra språklig grund innan du ger dig på denna kurs.
- Skriv ned allt som sägs! Häng med på lektionerna, gör läxorna, läs kurslitteraturen, prata med kurskamraterna!
- Brott och straff, Anna Karenina och Mästaren och Margarita är tunga att ta sig igenom på en vecka, ssk om man också har annat att studera. Planera!
- Använd övningsboken flitigt.
- Ta vara på tiden, dvs använd 10 min efter varje lektion till att repetera vad de gick igenom. Tänk innan du ansöker till kursen på vad du vill göra med det du lärt dig
- Försök kontakta gamla studenter för litteraturen och använd gärna biblioteket - Engagera dig mera
- Ska det vara salstentor måste alla hela tiden anteckna allt som sägs i detalj.
- Läs kursdeklarationen.
- Ta vitaminer, tänk på din hälsa, missa inte lektioner!!
- Jag har arbetat heltid hela terminen, men om jag inte hade gjort det hade jag försökt plugga tillsamens med andra. Det har läraren också tipsat om under kursen och är så klart något som gör det hela både roligare och mer givande.
- Ge inte upp. Börja med läsandet och översättningarna av texterna i tid.
- Försök inte att göra en perfekt översättning. Hoppa över detaljer som du inte förstår. Svaren kommer på lektion. Men gör åtminstone ett försök.
- Var aktiv på lektionerna. Anteckna så mkt som möjligt.
1) Missa inte en enda lektion eller seminarium!
2) Det är bra att veta från första början vad som kommer på tentan - ungefär. - Anteckna allt läraren säger!
- Fråga andra studenter, eller läraren, vad du missat om du inte närvarat på någon föreläsning. (red anm: kolla dagböckerna först!)
- Jag borde ha läst mer och oftare, kanske kortare stunder istället. Se till att inte halka efter, det går att komma i kapp, om man bara bestämmer sig. Grammatik - så viktigt och inte alls tråkigt! Träna även skrivstil om du inte kan det än. Och jag säger bara... Wordalist :-)
- Förutom att läsa litteraturen förstås är det viktigt att närvara vid max antal föreläsningar, annars är man illa ute betr. analys och förståelse. Visst kan man läsa analyser på ryska sajter, men tar en väldig tid och man måste då som svensk på vår nivå slå upp många ord. Man minns också bättre när man förberett ordentligt och deltagit i en diskussion.
- Plugga på grammatik! Spendera inte de sista dagarna innan tentan med att lära in vad ett kasus är.
- Gör alla läxor, skriv ner all grammatik så att det blir översiktligt. Allt eftersom.
- Plugga grammatik i Wikland!
- Använd Wordalist!
- Plugga lite så ofta man kan, istället för att vänta och ha massor att göra på en gång. - Hoppa av medans du kan
- Det känns som att intensiteten och arbetsbördan trappades upp under kursens gång. Det hade varit bra att veta från början för att lättare kunna ordna livet kring studierna.
- Slarva inte inlärningen av de svenska grammatiska termerna.
- Lär dig mer om rysk kultur så förstår du Ryssland, rysk politik och människor i Ryssland bättre.
- Som vanligt: Underskatta inte tidsåtgången för de egna studierna:)
- Det gäller att ta för sig från början, delta aktivt och strunta i om man säger fel.
- Inte halka efter! Gör alla övningar i Wordalist + läs kapitel varje vecka, då får man mer ur lektionen.
- Börja med att förstå grammatiken, t.ex. substantiv, verb, adverb, kasusböjningarna, grunden, ordklass, för att kunna hänga med i lektionerna.
- Häng i från början, plugga grammatik! Lät dig skrivstil från början
- Att man bör hålla sig förberedd och helst läsa i förväg
- Försök skriva och läsa andra texter än läromaterialet för egen analys och bättre förståelse.
- Plugga hemma. Just do it.
- Gå igenom den svenska grammatiken, så att man hänger med i den ryska.
- Se till att öva lite hela tiden, vänta inte för länge med att repetera
- Bättre förkunskaper i grammatik och fonetik.
- Alla kommer hoppa av, polska är inte för mjukisar
- GÅ KURSEN!
- Ge det en chans, även om det verkar som otroligt mycket information att ta in.
- Som med alla språk - börja lära glosor från början, vänta inte till terminens slut.
- Läs på egen hand. Behöver inte vara tjocka böcker men korta artiklar eller beskrivningar för att hålla igång "polsktänket" och se hur man utvecklas.
- ANVäND SPRÅKLABBET MYCKET!- MYCKET MERA ÄN JAG HAR GJORT DET!!
- Hade tidigare velat börja använda språkstudion.
- UTHÅLLIGHET!
- Börja arbeta med extentor redan från första början.
- Det är så viktigt att delta i varje lektion, det gör verkligen 80% av kursen. Självstudier räcker INTE!! även om att göra läxan är nödvändigt för att hänga med på lektionerna. Vid högre nivå som ryska 3 är det verkligen viktigt att hänga med, anteckna och framförallt fråga när man inte förstår.
- Denna kurs har fullständigt övertrumfat mina stora förväntningar. Ett måste för den som vill förstå Ryssland djupare. Kära framtida studenter! Plugga teorin mycket och regelbunden men glöm inte övningar - ju mer ni övar, desto bättre blir era kunskaper och, naturligtvis, resultat på tentan.
- Läs allmänt om Dostojevskijs liv och biografi, och se till att ha en någorlunda hygglig överblick över 1800-talets ryska historia.
- Läs, läs, läs! Läs om, läs lite till. Ta en paus, drick kaffe. Läs mer. Det är en mycket bra kurs som erbjuder tuggmotstånd för studerande på avancerad nivå. Det här är en av de enskilda kurser som jag lärt mig mest på under min tid på Slaviska.
- Att försöka lära sig att dela upp ord och se de olika beståndsdelarna har verkligen varit till stor hjälp för mig.
- Jag har använt mig mycket av http://context.reverso.net/translation/russian-english/ för att förstå texterna. Funkar inte till svenska tyvärr utan bara till engelska, men ändå. Man kan söka på hela fraser, inte bara enstaka ord, och få flera exempel på hur orden översätts i olika sammanhang. Det kan med andra ord hjälpa till även med idiomatiska uttryck.
- Gå på lektionerna!! Studera hemma!!! Samt tips om att ladda ner Nordstedts svenskryska lexikon i smartphone, utan den hade översättningen tagit sååå mycket längre tid. Låna de svenska översättningarna och låt dig inspireras av all rysk litteratur. Annars kan du lika gärna vänta med kursen tills du har mer tid! Som Karin sa första lektionen: ni är bara här för er egen skull.
- Kolla igenom gamla tentor i början av kursen för att få en överblick av vad man ska fokusera på.